Logga inKom igång

Så här spelar du in intervjuer: En komplett guide

Andreas Argelius
Andreas ArgeliusCo-founder

Så här spelar du in intervjuer: En komplett guide

När man gör många intervjuer är det ofta en stor fördel att spela in dem. En stor vinst med inspelning är att efterhand kunna gå tillbaka och lyssna på dem och undvika att missa något viktigt.

Oavsett om du är forskare som gör intervjuer i ett forskningsprojekt, doktorand som gör intervjuer till din avhandling eller du jobbar inom HR, UX-design eller marknadsföring är intervjuer en stor del av din vardag och att börja spela in dem kommer att hjälpa dig i ditt arbete.

I den digitala eran har möjligheten att använda AI-teknologi för att automatiskt transkribera dina inspelade intervjuer blivit en värdefull resurs. Denna förmåga underlättar sökbarheten och analysen av dina inspelningar och sparar mycket tid och pengar för de som gör kvalitativ forskning.

Fem viktiga aspekter att överväga när du spelar in intervjuer

När man spelar in intervjuer finns det några saker som är viktigt att tänka på för att underlätta efterarbetet.

  1. Undvik bullriga miljöer där det kan vara svårt att höra vad som sägs på inspelningen. Om du gör kvalitativa intervjuer på en skola eller en annan plats där det är mycket bakgrundsljud är det viktigt att hitta ett rum med bra ljudisolering.

    Denna princip om ljudkvalitet är avgörande för såväl dig som intervjupersonen. Om du genomför en intervju online och upplever dålig ljudkvalitet, rekommenderas att du vänligt ber intervjupersonen att byta till en mer tyst plats för att förbättra inspelningens klarhet.
  2. Investera i bra mikrofoner. Mikrofonen på en mobiltelefon kan ofta fungera bra men om du gör många intervjuer är det rekommenderat att investera i ordentliga mikrofoner så att inspelningarna blir bra.

    Det finns mikrofoner som är speciellt lämpade för inspelning av intervjuer.
  3. Tala klart och tydligt. Du kommer att tacka dig själv i efterhand om du talar tydligt i inspelningarna och det är även viktigt att be intervjupersonen att göra detsamma i den mån det går.

    Detta kommer även att underlätta om intervjun ska transkriberas eftersom du då kan garantera att inget går förlorat.
  4. Undvika att tala i mun på varandra. Om du och intervjupersonen talar i mun på varandra kan det i efterhand vara väldigt svårt att urskilja vem som sagt vad.

    Var därför noga med att ge pauser och upprepa vad du sagt. Speciellt när man kör intervjuer över internet blir det lätt att man börjar prata samtidigt eftersom det finns en viss fördröjning i systemet.

Inspelning av fysiska intervjuer

Även om många intervjuer numera sker i videosamtal på nätet är det fortfarande viktigt att kunna spela in intervjuer där du träffar intervjupersonen fysiskt. Det enklaste är att använda din mobiltelefon för att spela in intervjun.

Om du äger en iPhone eller en Android-telefon, till exempel från Samsung, kan du enkelt använda en applikation på din mobiltelefon för att genomföra inspelningen. Det finns även speciella diktafon-enheter från företag som Olympus och Sony men i många fall är det inte värt att investera i en sådan.

Hur man spelar in intervjuer med iPhone eller iPad

Om du har en Apple-enhet är det väldigt enkelt att spela in en intervju. Se till att din enhet är fullt laddad och starta appen "Röstmemon" som du kan hitta genom att söka bland dina appar. Appen finns förinstallerad på enheten. Sedan är det bara att starta inspelningen och börja intervjun.

Om du vill få bättre kvalitet på det inspelade ljudet kan du enkelt koppla in en extern mikrofon. Om du väljer att investera i en mikrofon är det viktigt att du köper en som är kompatibel med iPhone och iPad.

Hur man spelar in intervjuer med Samsung och Android

För er som har en telefon eller surfplatta med Android från företag som Samsung eller Huawei är det nästan lika enkelt att spela in.

Om du har en telefon från Samsung finns det en förinstallerad app som heter "Samsung Voice Recorder" och även Huawei-enheter har en förinstallerad app för inspelning.

Om du inte har en förinstallerad app på din telefon kan du installera den här appen.

Precis som för iPhone och iPad är det viktigt att hitta en mikrofon som är kompatibel med din enhet om du vill koppla in en extern mikrofon.

Spela in intervjuer på videomöten

Det har blivit allt vanligare att göra intervjuer över internet och två av de vanligaste plattformarna är Google Meet och Microsoft Teams.

Du har möjlighet att initiera en inspelning direkt från Microsoft Teams och Google Meet, men det är en förutsättning att denna funktion är aktiverad inom din organisation. Du kan enkelt se om den är aktiverad genom att gå in i ett videomöte och se om det finns en knapp för att starta en inspelning.

Ett alternativ till att spela in direkt i videomötet är att använda en extern tjänst som går in i mötet och spelar in intervjun. Det finns ett antal olika alternativ för att göra detta och här är ett urval:

  • Otter.ai

    Tjänst från USA som fokuserar på automatiska mötesanteckningar
  • Fireflies.ai

    Amerikansk tjänst med fokus på mötesanteckningar och AI-summering
  • Klang.ai

    Svensk GDPR-säker tjänst speciellt utvecklad för intervjuer

Med dessa tjänster kan du enkelt starta en inspelning i ett videomöte genom att bjuda in en bot som automatiskt spelar in och transkriberar hela intervjun åt dig.

För dig som gör kvalitativ forskning eller gör intervjuer i andra sammanhang kan vår tjänst Klang.ai hjälpa dig att spela in både fysiska intervjuer och intervjuer som du gör över internet.

Var inte rädd att kontakta oss för att boka ett samtal och ta reda på hur Klang.ai kan förbättra dina intervjuer. Vi är redo att stödja dig!

Boka ett möte

Har du behov att transkribera intervjuer och andra samtal?

Läs mer om hur Klang.ai kan hjälpa dig att transkribera intervjuer och andra samtal.Testa Klang.ai nu

Relaterade artiklar

Kontakt

Sundstorget 3 252 21 Helsingborg +46 72 220 78 64
© 2023 Klang AI AB.