Logga inKom igång

En intervju med Mattias - Matematikern bakom Klang.ai

Andreas Nilsson
Andreas NilssonDesign Lead

En intervju med Mattias - Matematikern bakom Klang.ai

Är du nyfiken på att lära känna teamet bakom Klang.ai? Idag svarar Mattias Fält, doktor i matematik och medgrundare av Klang, på Andreas korta fyra frågor om Klang och tekniken bakom tjänsten.

Hur hänger en doktorsexamen i matematisk optimering ihop med AI?

Det är en bra fråga!

Grunden i alla de här AI modellerna bygger på matematik. Det är en samling av en massa siffror i ett stort nätverk som man behöver träna för att bli bättre på det man ska göra. Om det är att genera en tal eller om det är att generera text eller generera en bild så bygger allting på en massa siffror.

I matematisk optimering så handlar det om att hitta rätt siffror för att göra någonting så bra som möjligt.

Det passar bra in med det man försöker göra med de här AI modellerna. Man försöker göra modellen så bra som möjligt vilket betyder att hitta rätt siffror.

Vad gör Klangs AI-modell bra på svenska?

Klangs AI-modell är specifikt tränad för att vara bra på svenska, snarare än att vara generellt bra på alla språk. Detta har uppnåtts genom att träna modellen på mycket ljud och text på svenska.

Hur tränar man en AI-modell?

Så AI-modeller tränas genom att visa dem exempel på ljud och motsvarande transkriberad text. Genom att upprepa denna process miljontals gånger blir modellen bättre på att generera text från ljud.

Vad är den största utmaningen med att träna AI-modeller?

Den största utmaningen är att alltid leverera transkriberingar av hög kvalitet, även när ljudkvaliteten är dålig, folk pratar över varandra eller har svåra dialekter.

Vill du lyssna på hela intervjun? Ta en titt på intervjun i tjänsten 👈

Visste du att hela den här texten byggdes med vår funktionalitet för att hitta frågor och svar från intervjuer? Testa själv på Klang.ai

Har du behov att transkribera intervjuer och andra samtal?

Läs mer om hur Klang.ai kan hjälpa dig att transkribera intervjuer och andra samtal.Testa Klang.ai nu

Relaterade artiklar

Kontakt

Sundstorget 3 252 21 Helsingborg +46 72 220 78 64
© 2023 Klang AI AB.